Of je nu wilt sparen voor je pensioen. Of je wilt sparen voor een vakantie of een nieuwe auto dat maakt niet uit. Als je maar begint met sparen, dat is het belangrijkste. Hoe je dit doet en vooral hoe je dit succesvol vol kan houden is het lastigste, daarom moet je een goed en duidelijk plan voor jezelf hebben, en dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn.
Hoe moet ik beginnen met sparen?
Heel simpel, open een spaarrekening bij een andere bank dan je eigen bank. Maak hier voor het eerst een bedrag over. Zo, nu ben je begonnen met sparen.
Het is belangrijk dat dit een andere bank is, zodat je het niet te makkelijk kan opnemen en uitgeven. Bouw een kleine drempel voor jezelf in.
Maak het eerste spaarbedragje over. Dit is het begin. Daarna ga je uitwerken hoe je dit in een vast patroon gaat gieten, dat kost je iets meer tijd en moet je goed voor jezelf op een rijtje zetten. Wij helpen je daar mee.
De rijkst man van Babylon.
Lees eens dit dunnen maar erg simpele boekje (Bekijk De rijkste man van Babylon op Bol.com). Er wordt beschreven hoe je kan sparen en rijk kan worden zonder dat je dagelijks hoeft krom te liggen. Dit soort principes zijn erg belangrijk om succesvol te sparen. Gelukkig is het niet echt moeilijk, als je maar een paar stel regels aan houdt.
Jouw eigen spaarsysteem naar financiële onafhankelijkheid
De eerste nadrukkelijke tip is ook misschien wel de belangrijkste. Als je je niet aan deze tip houdt, is de kans dat je succesvol zal sparen niet erg groot.
Tip 1: Spaar direct nadat je je inkomen hebt ontvangen.
Dit is heel belangrijk. Dan kan je daarna namelijk uitgeven wat je wilt. Wij hebben als mensen namelijk de nijging dat er altijd een stukje maand aan het eind van ons loon overblijft. Denk daar maar eens over na. Daarom is het belangrijk dat je eerst spaart. Volgens de rijkste man van Bybylon moet je altijd 10% van je inkomen sparen.
Tip 2: Los altijd eerst af op je schulden.
De rijkste man van Babyblon gebruikt altijd 20% van zijn inkomen om schulden af te lossen. Misschien is dat meer dan je hebt afgesproken om af te lossen met je bank, hypotheek vertrekker of je persoonlijke lening. Het is echter heel verstandig om je toch aan deze 20% te houden om je schulden zo snel mogelijk, maar ook realistisch mogelijk, af te lossen. Dan houd je 70% van je inkomen over om van te leven. Dat moet altijd prima lukken.
Tip 3: Geen uitzonderingen, geen smoesjes.
Wees streng voor jezelf en hou je aan deze regels. Dit zijn natuurlijk voorbeelden en je kan zelf de getallen aanpassen. Maar wees streng
Abonnementen de financiële strop van de Netflix-generatie
Heb jij wel eens uitgerekend hoeveel geld je maandelijks kwijt bent aan abonnementen als Netflix? Denk aan Spotify, Netflix, iCloud opslag, Basic Fit, je internet abonnement, je telefoon abonnement, gas, water, licht, verzekeringen, afbetalingen op een nieuwe gadget. Straks komt er nog een film dienst van Disney en een van Apple die je natuurlijk ook wil proberen en dan weer vergeet op te zeggen. Weet je waar de sportscholen het meest aan verdienen? Abonnementen van een paar tientjes van mensen die nooit komen maar wel netjes betalen. Dat ben jij natuurlijk niet, toch?
Al met al ben je hier al snel een paar honderd euro aan kwijt. Sommige zaken zijn natuurlijk essentieel, maar gebruik je echt alles waar je voor betaalt? Of zijn er ondertussen ook wel een paar abonnementen waar je misschien afscheid van kan nemen zonder dat je ze echt zal missen? Kijk eens wat je hiervan kan missen of helemaal niet gebruikt. En gebruik dat gedrag om te gaan sparen.
Een nieuwe verslaving, geloof het of niet
Na een tijdje raak je er misschien ook wel aan verslaafd om even naar je spaarrekening te kijken hoeveel je nu al gespaard hebt. Maak dit ook voor je jezelf inzichtelijk door het op te schrijven zodat je voor jezelf kan zien hoeveel voortgang je gemaakt hebt. Het maakt niet uit of je dit in een schriftje doet, in een online programma of een excel bestand.
Ga jij de spaar-uitdaging aan?
Het maakt echt niet uit waar je voor spaart. Of je een groot doel hebt, of dat je een klein doeltje maakt om te beginnen. Begin gewoon, maak een paar regels voor jezelf en zorg dat je deze regels ook op schrijft zodat je je er makkelijker aan kan houden.
Vragen? Suggesties? Wij horen ze graag!
Heb je hier nog vragen over of wil je meer weten? Neem dan contact op via het contactformulier en we zullen zo snel mogelijk contact met je opnemen.